Bratislava privíta premiérov zo štátov EÚ

03.10.2012 Bratislava

Bratislava 3. októbra (TASR) - Do Bratislavy pricestuje v piatok 5. októbra viacero predsedov vlád členských štátov Európskej únie a Chorvátska. Na pozvanie premiéra Roberta Fica sa zúčastnia na stretnutí Skupiny priateľov politiky súdržnosti (SPPS). Pôjde o druhý summit. Prvý sa uskutočnil v Bukurešti 1. júna.

Na schôdzke sa zúčastní aj predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso a predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Návrh na uskutočnenie stretnutia dnes schválila vláda SR.

Týmto chcú vyslať spoločný signál o ich podpore v prospech silnej politiky súdržnosti potrebnej pre udržateľný rast, vytváranie nových pracovných miest, ako aj posilňovanie konkurencieschopnosti.

Rovnako chcú podporiť objem prostriedkov politiky súdržnosti v rozsahu, ako navrhla EK, poukázať na potrebu dosiahnutia dohody o rozpočte EÚ na roky 2014 až 2020 do konca tohto roku tak, aby sa prostriedky zo všetkých programov a fondov mohli začať čerpať od januára 2014. "S vysokou pravdepodobnosťou dosiahneme výsledok, ktorý nebudú môcť ostatné krajiny v rámci EÚ ľahko odignorovať a budú sa týmto postojom musieť zaoberať," vyhlásil k stretnutiu Fico.

Skupina vznikla pred siedmimi rokmi s cieľom vytvoriť rámec pre diskusiu a koordináciu pozícií štátov, ktoré sú hlavnými príjemcami prostriedkov politiky súdržnosti.
 

Vyberte región